vineri, 11 octombrie 2013

Cum slabim mancand?

Intotdeauna ne propunem sa aratam cat mai bine si sa fim sanatosi. De multe ori, in diete, uitam ca regimul alimentar trebuie sa fie echilibrat. De multe ori, omitem sa tinem seama de calitatile nutritive ale produselor pe care le consumam , fiind atenti doar la numarul de calorii pe care il contine un aliment.
 Alimente cu calorii negative
Aceste alimente se recomanda a fi consumate in stare cruda, proaspete, cultivate bio. Contin toate vitaminele de care avem nevoie, minerale, oligoelemente, antixodanti si alte substante active.
Principalele categorii de alimente cu calorii negative sunt considerate:
* Legumele de orice fel, mai putin “amidonoasele” (de exemplu cartoful);
* Fructele, cu exceptia fructelor oleaginoase (nuci, mango, avocado, seminte etc.);
Cerealele nu sunt incluse in categoria alimentelor cu calorii negative, nici produsele de origine animala.


Legume cu calorii negative
 Broccoli s-a remarcat intre crucifere prin gama de nutrienti pe care o contine si prin efectele benefice asupra sanatatii. Broccoli este bogat in antioxidanti, fiind un bun adjuvand in curele de slabire sau detoxifiere. Contine vitamina D vegetala, indispensabila in metabolismul calciului si oaselor, dar si multe fibre care combat constipatia si detoxifica, desigur, colonul. Broccoli contine si alti nutrienti: vitamina A, vitamina C, sodiu, iod, magneziu, potasiu, clor etc.

Ardeiul iute accelereaza arderile, consuma multe calorii pentru metabolizare si creste tonusul digestiv. Este atat de util in procesele de slabire incat extractele de ardei iute se folosesc si in pastilele de slabit.Ardeiul iute are un puternic efect antioxidant, insa trebuie consumat cu moderatie pentru ca poate irita mucoasa digestiva.

Rosiile sunt legume utile in curele de slabire. De asemenea in privinta sanatatii rosiile aduc numerose beneficii. Sunt insa contraindicate celor care sufera de gastrita sau reflux gastroesofagian. Rosiile contin antioxidanti puternici vitamine si minerale utile in preventia unor boli precum: diabet, osteoporoza, boli cardiovasculare, boli dermatologice
Usturoiul este un adevarat panaceu. Prezinta vitamine, minerale, oligoelemente, antioxidanti, substante antiinflamatoare si antibacteriene, substante cu rol anestezic si rol antiparazitar si asa mai departe.

Hreanul se foloseste in diverse preparate in special in sezonul rece. Poate fi combinat cu miere sau poate fi preparat sub forma marinata. Hreanul este bun si in muraturi, completand gustul iute al piperului. Proprietatile hreanului sunt uimitoare pentru sanatatea noastra. Cel
mai apreciat beneficiu al hreanului in organism este cel antiinfectios si antiparazitar. Asadar hreanul tine infectiile departe, regleaza tranzitul intestinal si colonic, creste imunitatea si omoara posibilii paraziti intestinali.
Terapia cu hrean este ideala pentru copii care au “viermisori”, fiind un leac “babesc” folosit de multa vreme.
Ajuta si in arderea grasimilor, dar creste si metabolizarea acestora, de aceea hreanul este recomandat in curele de slabire, dar si in preparatele culinare bogate in grasimi.
Dintre legumele cu calorii negative va recomandam si:* Ceapa;
* Varza;
* Conopida;
* Telina;
* Patrunjel;
* Marar;
* Cimbru, busuioc si alte condimente naturale;
* Gulie.
 Fructe cu calorii negative
 Merele sunt usor de procurat in orice anotimp. Noi va recomandam merele bio de vara sau toamna care se gasesc in pietele romanesti.

Prunele sunt bogate in resveratrol – cel mai puternic antioxidant din lume! Se inscriu pe lista alimentelor cu calorii negative si sunt indicate in curele de slabire, dar si in preventia sau tratarea unor afectiuni precum:
* Constipatie;
*  Boli de colagen;
* Nervozitate;
* Acumulare de toxine;
* Boli de ficat;
* Boli de rinichi etc.

Toate fructele de padure sunt considerate cu calorii negative si centin cel mai puternic antioxidant din natura: resveratrolul.
Practic toate fructele “mov” contin acest antioxidant: afinele, murele, zmeura etc.

Citricele in general sunt considerate alimente cu 0 calorii: portocale, lamai, grapefruit, ananas, mandarine etc.

Bogate in vitamina C si antioxidanti, citricele sunt ideale in curele de slabire din sezonul rece, cand alte alimente cu calorii negative sunt mai greu de procurat.

Piersicile ard caloriile si contin multe fibre vegetale, acestea avand un rol important in detoxifierea colonului.Piersicile contin vitamina C, vitamina E, betacaroten, magneziu,
potasiu, sodiu clor si antioxidanti. Atentie insa, puful piersicilor poate declansa alergii!
 Bundas Lorena, Nutritionist si Partener Life Care


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu